O dată cu sosirea toamnei, ne bucurăm de o varietate de legume și fructe de sezon, cu ajutor cărora putem prepara celei mai gustoase mâncăruri.
Cui nu i-a fost dor de mirosul dovleacului copt cu nuci, al gemului de prune sau gustul zăcuștei calde pe o felie proaspătă de pâine? Dacă v-am făcut pofta, săptămâna acesta v-am pregătit o rețetă dulce, numai bună de savurat în zilele ploioase.
Ingrediente:
Aluat
- 350 gr făină
- 200 gr unt
- 1 ou
- Sare
Umplutura
- 1 kg dovleac
- Un sfert linguriță de nucșoară
- Un sfert linguriță de ghimbir măcinat
- Un sfert linguriță de scorțișoară
- 2 linguri de zahăr
- 3 ouă
Mod de preparare:
Încingem cuptorul la 180 grade.
Tăiem dovleacul în cuburi sau felii potrivite, îl presărăm cu nucșoara, ghimbirul măcinat și scorțișoară, acoperim tava cu folie de aluminiu și dăm la cuptor pentru 45 de minute, sau până se înmoaie. Apoi aceștia trebuie scoși din cuptor și lăsat la răcit.
În timpul pe care-l așteptăm să se coacă dovleacul, putem începe să preparăm aluatul. Astfel, tăiem untul cubulețe și îl punem peste făina în care am adăugat și un praf de sare. Cel mai potrivit ar fi să amestecăm ingredientele cu un mixer de mână, însă dacă nu aveți unul la îndemână va trebui să omogenizați rapid compoziția cu mâinile. Căldura mâinilor va topi untul, iar aluatul va deveni moale, lucru care ne tentează să adaugăm faină. După ce am amestecat bine untul și făina, este momentul să adăugăm oul și se continuă mixarea până ce compoziția devine omogenă.
Aluatul trebuie să fie dens, să nu se sfărâme ușor. Este momentul să îl împachetăm în folie alimentară și să-l lăsăm la frigider pentru aproximativ o oră. În acest fel, untul din compoziția lui se va întări și va fi mai ușor de manevrat.
După ce s-a scurs ora în care aluatul a stat la rece, acesta se așează pe blatul de lucru înfăinat și cu ajutorul sucitorului se întinde în strat unifrom. Ungem tava de tartă cu puțin unt și presărăm puțină făină pe care o distribuim pe toată suprafața tăvii. Punem aluatul în tavă, presând ușor astfel încât acesta să ia forma acesteia. Îndepărtăm excesul de aluat și înțepăm aluatul din tavă din loc în loc. Pentru a nu crește aluatul din centrul tăvii în timpul coacerii, pe o foaie de copt tăiata pe măsură, trebuie să așezăm greutăți precum boabe de fasole, monede, boabe de năut, etc. Băgăm tava la cuptor pentru 10 minute sau până când marginile încep să se rumenească, apoi scoatem foaia de copt cu greutăți și mai lăsăm aluatul în cuptor pentru încă 5-10 minute.
Când este gata, scoate tava din cuptor și lăsăm să se răcească în tavă, timp în care putem prepara umplutura.
După ce dovleacul a ajuns la temperatura camerei, înlăturăm coaja, iar cantitea obținută o transferăm într-un bol. Adăugăm cele 2 linguri de zahăr și ouăle și amestecăm bine. Punem umputura în forma de tartă și introducem tavă în cuptor la 180 de grade timp de 45 de minute.
După ce au trecut cele 45 de minute, lăsăm plăcinta să se răcească apoi o putem savura alături de cei dragi.