Dupa o perioadă lungă în care copii nu s-au mai văzut la școală cu colegii lor, iată că a venit și acel moment în care elevii se pot întoarce în băncile claselor..
Bineînțeles, pentru elevii claselor generale, chiar și cele primare acest moment este așteptat cu mult entuziasm, fiind deja acomodați în contextul orelor de curs și al colectivității, însă ce ne facem cu prichindeii, care trebuie să facă tranziția de la grădiniță la școala primară?
Iată câteva sfaturi care vă pot fi de folos înainte de prima zi de școală:
- Familiarizeză copilul cu școală
Poți merge cu copilul la școală, chiar înainte de începerii acesteia. Poți vorbi cu personalul școlii să îți permită un tur al acesteia astfel încât, copilul să vadă sala de curs, terenul de sport, biblioteca și alte facilități ale școlii. Este foarte important să îi explicați copilului regulamentul școlii și regulile de conduită în contextul educațional. Poate reușiți să faceți cunoștință cu învățătorul înaintea primei zi de școală.
- Povestește-i experiențele tale
Pentru a vă încuraja copilul în prima zi de școală, împărtășiți cu el experiențele pozitive pe care le-ați avut de-a lungul perioadei școlare. Menționați activitățile extrașcolare la care ați participat, orele preferate, îi puteți descrie chiar și cum decurgeau zilele de școală sau învățătoarea pe care ați avut-o.
- Ascultă părerea copilului
Nu minimizați niciodată problemele pe care le întâmpină. Ascultați-l fără să-l judecați și încercați să înțelegeți problema reală cu care el se confruntă, sugerându-i în același timp și o soluție cu ajutorul căreia poate trece peste obstacolele școlare.
- Încurajează comunicarea
Nu lasă nicio zi să treacă fără să îl întrebi cum a decurs ziua la școală. Alocați o oră în care povestiți ce s-a întâmplat pentru fiecare în ziua respectivă. Astfel, copilul va căpăta încredere în părinți și îi va fi mult mai ușor să externalizeze emoțiile pe care le-a resimțit de-a lungul zilei.
- Creează un program concret după școală
Un lucru foarte util atunci când copilul face tranziția de la învățământul preșcolar, la cel primar este stabilirea unui program cu care să fie și el de acord. Aici, fiecare va face compromisuri, copilul în detrimentul orelor de joacă, iar părinții în detrimentul orelor de studiu. Tocmai de aceea, trebuie să fie un program echilibrat, care să conțină în proporții egale activități educative dar și activități de relaxare pentru fiecare.