Dieta echilibrată pentru o viață sănătoasă

Dieta alimentară definește nu numai stilul de viață ci și sănătatea corpului și a minții. Ce, cum și cât mănânci va avea un impact direct asupra stării generale, a nivelului de energie și a sănătății.

Pentru a-ți păstra sănătatea este important să mănânci nu neapărat numai alimente 100% naturale sau etichetate că fiind sănatoase, ci să ai un echilibru în ceea ce privește alimentația. Iată cum să faci primii pași către o dietă echilibrată pentru a avea o viață sănătoasă:

Piramida alimentelor 

Piramida alimentară este un instrument des folosit în nutriție, iar recent, Departamentul de Agricultură al Statelor Unite a lansat o nouă versiune a tradiționalei piramide, menită să ofere o introducere în ce înseamnă alimentația echilibrată. Modelul piramidei alimentare recomandă că alimentația să fie împărțită între principalele grupe de alimente, însă nu în mod egal. Cerealele ar trebui să reprezinte cea mai mare parte din alimentația zilnică, urmate de fructe și legume, mai apoi de lactate și carne, care ar trebui consumate cu moderație, iar cel mai rar ar trebui consumate dulciurile, grăsimile nesănătoase și uleiurile.

Pornind de la bazele piramidei alimentare îți poți organiza dieta astfel încât să incluzi toate grupele alimentare, începând cu cereale, fructe, legume și adăugând cantități moderate de lactate, cărnuri și grăsimi ori dulciuri.

De asemenea, asigură-te că nu îți depășeșți necesarul caloric zilnic, nu mânca până la sațietate maximă ori balonare și încearcă să alcatuiesti dieta zilnică din 3 mese principale plus 2 gustări.

Adaptează dieta preferințelor tale

Ceea ce mănânci trebuie să îți fie pe plac, așa că asigură-te că incluzi mereu alimentele preferate din grupele alimentare principale. Spre exemplu, cerealele pot însemna porții de orez, paste, pâine sau ovăz. Dacă nu îți plac orezul ori ovăzul, asta nu înseamnă că nu poți găți paste ori rețete cu pâine pentru a-ți lua necesarul zilnic de cereale. Același lucru se aplică și în cazul fructelor, legumelor, cărnurilor sau lactatelor. Cât timp alimentele sunt proaspete, neprocesate și gătite în mod corect, poți opta pentru orice fel de variantă care se potrivește gusturilor tale.

Modul de gătire și tipul de aliment sunt totuși foarte importante. Nu vei putea încadra cartofii prăjiți la porția zilnică de legume, pentru simplul fapt că aceștia nu conțin suficienți nutrienți pentru a-ți hrăni organismul, iar sarea adăugată este și ea un factor nociv. Același lucru se aplică pentru orice alt tip de aliment procesat, semipreparat, gătit prin prăjire sau îmbogățit cu sare, conservanți, ori arome. Alege să consumi alimente proaspete, gătite la cuptor, la grătar ori prin fierbere și îmbogățește-le gustul prin condimente sau sosuri preparate în casă din suc de roșii, iaurt ori muștar sau orice alte combinații cât mai puțin procesate.

Pentru a pregăti felurile preferate de mâncare fără a mai adăuga ulei sau grăsime, vă recomandăm vasele de gătit STONELINE®, Expertul Mondial în gătit sănătos, fără grăsimi. Astfel, va puteți bucura de o hrană mult mai sănătoasă, dar la fel de gustoasă.

Chiar dacă alimentele procesate și zaharurile nu sunt o idee bună în alimentația de zi cu zi, asta nu înseamnă că trebuie să îți refuzi o poftă atunci când simți nevoia. Poți consuma rar, de poftă și alimente de tip fast-food, dulciuri sau semipreparate.

Consumă fructe și legume de sezon 

Fructele și legumele de sezon îți pot aduce nutrienții necesari pentru a-ți păstra vitalitatea și energia în fiecare anotimp. Alege să consumi fructe și legume proaspete, cât mai puțin tratate pentru a reuși să iei cât mai multe vitamine și minerale naturale. Cum afli care sunt alimentele de sezon? Este simplu, tot ce trebuie să faci este o vizită în cea mai apropiată piață pentru a vedea care sunt cele mai des întâlnite fructe sau legume.

Poți integra fructele și legumele în salate, gustări sau ca fel principal, iar multe dintre astfel de rețete nu durează mai mult de 10 minute. Spre exemplu, poți prepara salate din ridichi, roșii, ceapă și castraveți asezonate cu brânză, poți găti spanac ori varză că garnitură sau poți amesteca fructe cu iaurt pentru o gustare rapidă. Nu uită să le consumi crude atunci când este posibil, pentru ca nutrienții să nu fie alterați. De asemenea poti să le găteșți la abur ori prin fierbere.

Dacă simți că ai nevoie de suplimente alimentare pentru a-ți completa dieta și a avea mai multă energie ori o stare de spirit mai bună, poți să optezi pentru suplimente tip multivitamine, suplimente din ulei de pește sau combinații de minerale esențiale. Însă, înainte de a alege să folosești suplimente alimentare este de preferat să discuți cu medicul tău pentru a primi cele mai bune îndrumări.

O dietă echilibrată trebuie în primul rând să fie pe placul tău, iar acest lucru se poate construi în timp. Descoperă cum poți să îți găteșți alimentele preferate într-un mod sănătos și cum să incluzi toate grupele alimentare în dieta ta, prin încercări dese și cu mult entuziasm în a transforma mâncarea în aliatul tău pentru o viață sănătoasă.

Alte articole

Descoperă magia Harry Potter!

A început aventura Harry Potter pe Sample-Box.eu. Înscrie-te în campanie (secțiunea Promoții) printre primii participanți și primești automat un album Harry Potter care conține și 6 abțibilduri pentru a începe colecția. Magia Harry Potter este aici și copilașii sunt fascinați să redescopere această lume prin intermediul albumelor cu abțibilduri. Părinții au redevenit și ei copii,

Cum prevenim astenia de primăvară?

A venit primăvara! Cel mai frumos anotimp asteptat de noi toți după o iarnă grea și rece.  Primăvara înseamnă ,,dezghețul, topirea, trezirea la viață, reînnoirea și renașterea naturii, vieții și a societății’’. Sună bine, nu-i așa? Observarea reînnoirii totale a naturii după o iarnă lungă și rece este incredibil de frumoasă, dar te poate face să te comporți ca o muscă somnoroasă, și nici nu ai fost noaptea trecută la petrecere.

Activități în aer liber pentru copii și părinți

 Hai la joacă! De ce? Orice părinte își dorește să petreacă timp de calitate cu copilul său, fie că acest lucru înseamnă 2 ore pe săptămână, sau chiar zilnic, mai ales când acest timp îl poți îmbina cu dezvoltarea copilului. Un exemplu benefic îl reprezintă activitățile în aer liber, pentru că acestea nu doar creează

Cum curățăm corespunzător plăcile de gresie și faianță

Curățarea gresiei și faianței face parte din rutina unei îngrijiri temeinice a casei. Sigur că acestea sunt șterse frecvent, însă periodic este nevoie să folosim un proces mai complex, pentru a îndepărta petele dificile, depunerile de calcar și murdăria din rosturi. Fie că avem plăci de culoare închisă sau deschisă, pentru a le păstra curate

Scroll to Top