Pași simpli de urmat în îngrijirea tenului

Zilnic, tenul nostru este expus la diverși factori, iar îngrijirea acestuia este unul dintre cei mai importanți pași atunci când vorbim despre sănătatea pielii, fiind totodata, și unul dintre cele mai populare subiecte din ultimul timp.  

Iată câteva sfaturi esențiale pe care le puteți urma atunci când vă gândiți la îngrijirea tenului. Aceasta se realizează cu ajutorul unor rutine, fie simple (curățare, aplicarea unei creme cu factori de protecție solară, demachiere și hidratare), fie complexe (pornind de la rutina de bază, la care se adaugă seruri, tonere, exfolianți chimici). 

Pielea este protejată de o “armură invizibilă”, un sistem de auto-protecție care este format dintr-un strat uleios numit filmul hidrolipidic, acesta formând bariera naturală a pielii. Este foarte important, ca după momentul în care curățăm pielea tenului, să restabilim filmul hidrolipidic prin aplicarea produselor ce conțin o combinație de ingrediente active emoliente, umectante și oclusive. 

Pentru a ne putea crea o rutină adaptată nevoilor noastre, este necesar să identificăm tipul tenului. Astfel, tipul tenului poate fi împărțit în patru categorii: 

  • Ten uscat: cicatrizare, mâncărime, crăpături 
  • Ten gras: strălucitor, pori măriți, puncte negre, pete 
  • Ten mixt: pori de mărime medie, zona T uleioasă, obraji uscați, textură netedă 
  • Ten normal: nici prea gras, nici prea uscat, bine echilibrat, luminos și nu este sensibil. 

O condiție obligatorie pentru a avea un ten sănătos și luminos este realizarea și respectarea unui ritual zilnic, în cadrul căruia să se utilizeze un produs de curățare, de demachiere, de hidratare și cel mai important, o cremă cu factori de protecție solară. 

Pentru o îngrijire  completă și sănătoasă este necesar să urmați câțiva pași esențiali: 

Demachierea  

Indiferent dacă purtăm machiaj sau nu, demachierea este primul pas în rutina de îngrijire astfel încât  este necesar să îndepărtăm impuritățile și produsele pe care le-am aplicat în prima parte a zilei. 

Pe lângă popularele ape micelare, demachierea se poate face și cu un ulei de curățare sau cremă demachiantă. La fel ca la restul produselor, acestea se aleg în funcție de tipul tenului. Acest pas trebuie urmat de spălarea feței cu un gel de curățare blând, astfel încât să vă asigurați că ați îndepărtat toate impuritățile depuse de-a lungul zilei pe ten. 

Curățarea 

Curățarea tenului este unul dintre cei mai importanți,, cel mai simplu și cel mai putin costisitor pas. Produsele de spălare a tenului îndepărtează impuritățile, transpirația, excesul de sebum. Fără curățarea tenului, nu putem aplica alte produse precum cremele hidratante, machiajul și alte produse destinate acestuia. 

Produsele de curățare a tenului pot avea diferite texturi: spumă, gel, cremă. În funcție de tipul tenului, textura produsului ajută la o curățare corectă a feței. Spre exemplu, pentru tenul uscat, este potrivită o crema de curățare blândă, hidratantă. 

Crema cu factori de protecție solară 

Cea mai bună cremă antirid este crema cu factori de protecție solară, astfel încât, de-a lungul anului, razele UV pătrund în profunzimea pielii noastre și distrug fibrele de colagen. Aceasta se aplică zilnic, dimineața și trebuie reaplicată la interval de 2-3 ore. Alegerea unei creme SPF hidratantă, ne va scuti de un pas în plus în rutina de dimineața și anume, hidratarea. 

Hidratarea 

Hidratarea tenului este foarte importantă în îngrijirea tenului, indiferent de tipul de ten, atât dimineața cât și seara. Crema hidratează, hrănește, dar și combate imperfecțiunile tenului, cum ar fi acneea sau petele pigmentare. Este suficient să alegeți atent crema potrivită, în funcție de vârstă, de probleme sau de tipul de ten. 

Serurile, exfolianții și măștile 

O data ce ați stabilit rutina simplă potrivită tenului dvs, și după ce pielea feței s-a obișnuit cu aceste produse, putem apela și la alte produse care vizează specific problemele tenului sau produse adjuvante care completează ritualul de întreținere a frumuseții feței. Astfel, serul are o consistență mai lejeră decât o cremă clasică și, de aceea, pătrunde mai profund în straturile pielii. Pregătește tenul pentru aplicarea cremei și multiplică efectele sale pozitive.  

Exfolianții ajută la îndepărtarea celulelor moarte de la suprafață pielii, pătrunzând în profunzimea porilor și eliminând celulele moarte și impuritățile. Folosirea acestor acizi impune aplicarea cremei SPF, fiind vorba despre produse ce conțin acizi fotosensibilizanți. Folosirea incorectă a exfolianților poate duce la apariția iritațiilor și chiar a petelor solare. 

Pe lângă faptul că aplicarea unei măști cosmetice oferă momente de relaxare și răsfăț pentru tenul nostru, acestea conțin ingrediente active care ajută la îngrijirea corespunzătoare a tenului. Măștile se găsesc într-o varietate mare și îndeplinesc mai multe funcții, de aceea este important să alegeți o mască facială potrivită pentru nevoile reale ale tenului. 

Produsele recomandate de medicii dermatologi sunt produsele fără iritanți (alcool, parfum și uleiuri esențiale) care fac parte din categoria produselor dermato-cosmetice, și adesea sunt produse “curate” din punctul de vedere al ingredientelor, însă este necesar ca ori de câte ori vrem să cumpărăm astfel de produse, să verificăm lista ingredientelor. Pentru a putea înțelege mai bine eticheta unui produs, putem apela la site-urile care analizează și explică fiecare ingredient. 

Semnele de îmbătrânire sunt cauzate de radiațiile solare, poluare și alimentele bogate în zahăr. Astfel, pe lângă importanța pe care o acordăm îngrijirii tenului cu ajutorul dermato-cosmeticelor, este important să fim atenți și să alegem un stil de viață sănătos, activ, cu o alimentație echilibrată. 

Cea mai bună recomandare, vine întotdeauna din partea unui medic dermatolog, care vă poate ajuta în alegerea celor mai potrivite produse pentru tenul dumneavostră, dar vă poate explica și cum anume trebuie să le utilizați, la ce interval de timp să le introduceți în rutină și mai ales în ce parte a zilei. 

Alte articole

Descoperă magia Harry Potter!

A început aventura Harry Potter pe Sample-Box.eu. Înscrie-te în campanie (secțiunea Promoții) printre primii participanți și primești automat un album Harry Potter care conține și 6 abțibilduri pentru a începe colecția. Magia Harry Potter este aici și copilașii sunt fascinați să redescopere această lume prin intermediul albumelor cu abțibilduri. Părinții au redevenit și ei copii,

Cum prevenim astenia de primăvară?

A venit primăvara! Cel mai frumos anotimp asteptat de noi toți după o iarnă grea și rece.  Primăvara înseamnă ,,dezghețul, topirea, trezirea la viață, reînnoirea și renașterea naturii, vieții și a societății’’. Sună bine, nu-i așa? Observarea reînnoirii totale a naturii după o iarnă lungă și rece este incredibil de frumoasă, dar te poate face să te comporți ca o muscă somnoroasă, și nici nu ai fost noaptea trecută la petrecere.

Activități în aer liber pentru copii și părinți

 Hai la joacă! De ce? Orice părinte își dorește să petreacă timp de calitate cu copilul său, fie că acest lucru înseamnă 2 ore pe săptămână, sau chiar zilnic, mai ales când acest timp îl poți îmbina cu dezvoltarea copilului. Un exemplu benefic îl reprezintă activitățile în aer liber, pentru că acestea nu doar creează

Cum curățăm corespunzător plăcile de gresie și faianță

Curățarea gresiei și faianței face parte din rutina unei îngrijiri temeinice a casei. Sigur că acestea sunt șterse frecvent, însă periodic este nevoie să folosim un proces mai complex, pentru a îndepărta petele dificile, depunerile de calcar și murdăria din rosturi. Fie că avem plăci de culoare închisă sau deschisă, pentru a le păstra curate

Scroll to Top