Paștele 2021, o ocazie perfectă pentru mese ușoare și echilibrate

Sărbătoarea de Paște este una primăvăratică, care se bucură de obicei de vreme frumoasă și legume proaspete. De aceea, este mai ușor de gestionat o masă echilibrată, care să însoțească zilele libere de sărbătoare, și să nu ne copleșească prin sațietate sau calorii.

Cuvintele mindful sau hygge pot să pară doar un curent, dar au și o semnificație care merită atenție. Conceptul de mindfulness sugerează să fim prezenți în acțiunile noastre și experiențele pe care le trăim, să nu facem lucrurile pe pilot automat, ci așa cum ni se potrivește mai bine și ne aduce mai aproape de modul în care vrem să fim. În același timp hygge este un concept legat de o stare de bine și confort, pe care-l putem avea în propria casă, înconjurați de lucrurile preferate și de o rutină sau sistem pe care le îndrăgim.

Odată cu Paștele de anul acesta putem să punem în aplicare ambele concepte, astfel asigurându-ne că nu facem lucrurile doar din obișnuința sărbătorii și a meselor clasice, ci cu scopul de a conecta cu ceilalți, cu noi înșine, de a ne bucura de mese gustoase, dar ușoare și de a avea cât mai mult timp pentru relaxarea propriu-zisă, în loc de pregătiri.

Practic, propunem ca această sărbătoare să nu fie un maraton, ci o plimbare plăcută. Ce putem să facem? 

Să planificăm masa în avans

Pentru a nu avea anxietatea pregătirilor, ne putem gândi din timp la ce ne-ar plăcea să mâncăm, la ce ar fi ușor și rapid de preparat, dar în același timp gustos și ușor. Recomandăm ca planificarea mesei să fie făcută atunci când nu ne este foame, deoarece este mai greu să luăm decizii raționale în acele momente 🙂

Să punem accentul pe moderație

Dacă ne gândim la perioada sărbătorii, probabil avem instant o listă lungă legată de curățenie, lucruri de rezolvat, persoane de anunțat, outfituri de cumpărat, mâncăruri de căutat și preparat. S-ar putea ca la sfârșitul acestei liste să fim prea obosiți să ne mai putem bucura de tot ce am reușit să facem, așa că recomandăm moderația: mai puține feluri de mâncare (nu trebuie să gătim absolut orice este tradițional), mai puțină curățenie (nu trebuie șters chiar fiecare colț), mai puține cantități.

Să nu uităm de salate, legume, mult verde și multe trufandale

Primăvara ne aduce spanac, ridichi, ștevie, lobodă, usturoi și ceapă verde, urzici și leurdă. Avem ocazia unui festival fresh al culorilor din farfurie, iar orice fel de mâncare se digeră mai ușor cu ajutorul unei salate plină de frunze verzi, sau cu o garnitură diferită de cea clasică a cartofilor: merită încercat un piure de spanac cu urzici, un sote de broccoli sau câteva fire de sparanghel.

Cantitatea, un detaliu care face diferența

Se spune că francezii se pot delecta cu atât de multe patiserii pentru că obișnuiesc să servească porții mai mici decât cele medii. Acesta este un truc folosit de mulți nutriționiști care spun că cea mai simplă metodă de a consuma mai puține calorii este să continuăm să mâncăm aceleași lucruri, dar în cantități mai mici.

Așezarea mesei ca pe un bufet sau servirea unor porții mai mici ne poate ajută și să gustăm mai multe feluri, și să ne ridicăm de la masă încă vitali și energici, și nu obosiți și cu sentiment de vinovăție. Sărbătoarea este despre conectare și relaxare, nu despre a mânca pur și simplu prea mult.

Să fim recunoscători

Unul dintre cele mai bune și simple instrumente pentru a ne îmbunătăți viața este un jurnal al lucrurilor pentru care suntem recunoscători. Ne ajută să fim mai conștienți de lucrurile care merg bine și care totodată ne dau energie pentru schimbările pe care vrem să le facem. Ne relaxează în legătură cu lucrurile mici pe care le considerăm iritabile și ne induce o stare de calm și bine. Jurnalul recunoștinței se poate asorta de minune cu o plimbare după masa de Paște, pe străzile preferate.

Paștele 2021 poate fi o ocazie să explorăm mai multe laturi ale acestei sărbători: conține câteva zile libere, însă ne putem relaxa cât într-o săptămână. Obișnuiam să ne reunim cu mulți oameni, însă ne putem bucura și de o formulă mai mică. Avem diverse feluri tradiționale de mâncare, însă echilibrul ne va lăsa să facem și alte activități.

Alte articole

Descoperă magia Harry Potter!

A început aventura Harry Potter pe Sample-Box.eu. Înscrie-te în campanie (secțiunea Promoții) printre primii participanți și primești automat un album Harry Potter care conține și 6 abțibilduri pentru a începe colecția. Magia Harry Potter este aici și copilașii sunt fascinați să redescopere această lume prin intermediul albumelor cu abțibilduri. Părinții au redevenit și ei copii,

Cum prevenim astenia de primăvară?

A venit primăvara! Cel mai frumos anotimp asteptat de noi toți după o iarnă grea și rece.  Primăvara înseamnă ,,dezghețul, topirea, trezirea la viață, reînnoirea și renașterea naturii, vieții și a societății’’. Sună bine, nu-i așa? Observarea reînnoirii totale a naturii după o iarnă lungă și rece este incredibil de frumoasă, dar te poate face să te comporți ca o muscă somnoroasă, și nici nu ai fost noaptea trecută la petrecere.

Activități în aer liber pentru copii și părinți

 Hai la joacă! De ce? Orice părinte își dorește să petreacă timp de calitate cu copilul său, fie că acest lucru înseamnă 2 ore pe săptămână, sau chiar zilnic, mai ales când acest timp îl poți îmbina cu dezvoltarea copilului. Un exemplu benefic îl reprezintă activitățile în aer liber, pentru că acestea nu doar creează

Cum curățăm corespunzător plăcile de gresie și faianță

Curățarea gresiei și faianței face parte din rutina unei îngrijiri temeinice a casei. Sigur că acestea sunt șterse frecvent, însă periodic este nevoie să folosim un proces mai complex, pentru a îndepărta petele dificile, depunerile de calcar și murdăria din rosturi. Fie că avem plăci de culoare închisă sau deschisă, pentru a le păstra curate

Scroll to Top