Sfaturi de început de școală

Dupa o perioadă lungă în care copii nu s-au mai văzut la școală cu colegii lor, iată că a venit și acel moment în care elevii se pot întoarce în băncile claselor..

Bineînțeles, pentru elevii claselor generale, chiar și cele primare acest moment este așteptat cu mult entuziasm, fiind deja acomodați în contextul orelor de curs și al colectivității, însă ce ne facem cu prichindeii, care trebuie să facă tranziția de la grădiniță la școala primară?

Iată câteva sfaturi care vă pot fi de folos înainte de prima zi de școală:

  • Familiarizeză copilul cu școală

Poți merge cu copilul la școală, chiar înainte de începerii acesteia. Poți vorbi cu personalul școlii să îți permită un tur al acesteia astfel încât, copilul să vadă sala de curs, terenul de sport, biblioteca și alte facilități ale școlii. Este foarte important să îi explicați copilului regulamentul școlii și regulile de conduită în contextul educațional. Poate reușiți să faceți cunoștință cu învățătorul înaintea primei zi de școală.

  • Povestește-i experiențele tale

Pentru a vă încuraja copilul în prima zi de școală, împărtășiți cu el experiențele pozitive pe care le-ați avut de-a lungul perioadei școlare. Menționați activitățile extrașcolare la care ați participat, orele preferate, îi puteți descrie chiar și cum decurgeau zilele de școală sau învățătoarea pe care ați avut-o.

  • Ascultă părerea copilului

Nu minimizați niciodată problemele pe care le întâmpină. Ascultați-l fără să-l judecați și încercați să înțelegeți problema reală cu care el se confruntă, sugerându-i în același timp și o soluție cu ajutorul căreia poate trece peste obstacolele școlare.

  • Încurajează comunicarea

Nu lasă nicio zi să treacă fără să îl întrebi cum a decurs ziua la școală. Alocați o oră în care povestiți ce s-a întâmplat pentru fiecare în ziua respectivă. Astfel, copilul va căpăta încredere în părinți și îi va fi mult mai ușor să externalizeze emoțiile pe care le-a resimțit de-a lungul zilei.

  • Creează un program concret după școală

Un lucru foarte util atunci când copilul face tranziția de la învățământul preșcolar, la cel primar este stabilirea unui program cu care să fie și el de acord. Aici, fiecare va face compromisuri, copilul în detrimentul orelor de joacă, iar părinții în detrimentul orelor de studiu. Tocmai de aceea, trebuie să fie un program echilibrat, care să conțină în proporții egale activități educative dar și activități de relaxare pentru fiecare.

Alte articole

Descoperă magia Harry Potter!

A început aventura Harry Potter pe Sample-Box.eu. Înscrie-te în campanie (secțiunea Promoții) printre primii participanți și primești automat un album Harry Potter care conține și 6 abțibilduri pentru a începe colecția. Magia Harry Potter este aici și copilașii sunt fascinați să redescopere această lume prin intermediul albumelor cu abțibilduri. Părinții au redevenit și ei copii,

Cum prevenim astenia de primăvară?

A venit primăvara! Cel mai frumos anotimp asteptat de noi toți după o iarnă grea și rece.  Primăvara înseamnă ,,dezghețul, topirea, trezirea la viață, reînnoirea și renașterea naturii, vieții și a societății’’. Sună bine, nu-i așa? Observarea reînnoirii totale a naturii după o iarnă lungă și rece este incredibil de frumoasă, dar te poate face să te comporți ca o muscă somnoroasă, și nici nu ai fost noaptea trecută la petrecere.

Activități în aer liber pentru copii și părinți

 Hai la joacă! De ce? Orice părinte își dorește să petreacă timp de calitate cu copilul său, fie că acest lucru înseamnă 2 ore pe săptămână, sau chiar zilnic, mai ales când acest timp îl poți îmbina cu dezvoltarea copilului. Un exemplu benefic îl reprezintă activitățile în aer liber, pentru că acestea nu doar creează

Cum curățăm corespunzător plăcile de gresie și faianță

Curățarea gresiei și faianței face parte din rutina unei îngrijiri temeinice a casei. Sigur că acestea sunt șterse frecvent, însă periodic este nevoie să folosim un proces mai complex, pentru a îndepărta petele dificile, depunerile de calcar și murdăria din rosturi. Fie că avem plăci de culoare închisă sau deschisă, pentru a le păstra curate

Scroll to Top