7 alimente care îți întăresc sistemul imunitar


Odată cu venirea sezonului rece, ne preocupă mai mult sănătatea noastră pentru că suntem mai expuși la răceli și viroze. Vacanțele au luat sfărșit și ne gândim să facem un set de analize sau alte investigații medicale, dar ne îndreptăm și spre suplimente alimentare care să ne pregătească organismul de iarnă. Pentru ca aceste suplimente să funcționeze, ele trebuie însoțite de o dietă echilibrată și un stil de viață activ. Am pregătit o listă cu alimentele pe care ar fi bine să le consumăm în această perioadă pentru a ne întări sistemul imunitar.


Grapefruit

Conținând 64% din necesarul zilnic de vitamina C, grapefruitul ne poate ajuta mai ales în cazul prevenției răcelilor, dar și în timpul manifestării acestora. Grapefruitul conține și enzime care ajută digestia. Deși are puține calorii, poate fi folosit în diverse rețete pentru că oferă senzația de sațietate mai repede.

Migdalele

Un pumn de migdale consumat zilnic ajută la întărirea sistemului imunitar datorită vitaminei E. Migdalele conțin și acizi grași nesaturați care îmbunătățesc concentrarea, motiv pentru care sunt recomandate mai ales elevilor și studenților. Dar oricine poate beneficia de efectul lor de reducere a stresului și de îmbunătățire a stării de spirit.

Broccoli

Un alt aliment bogat în vitaminele C și A este broccoli. Vitamina A joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar, acesta ajutând la producția și funcționarea leucocitelor.  Pentru a-și păstra toate propietățile, broccoli nu trebuie preparați termic mai mult de 10 minute. Cel mai indicat ar fi să fie preparați la aburi.

Avocado

Avocado este un superaliment care este extrem de benefic organismului este avocado. Bogat în nutrienți, fibre, vitamine (B9, C, K), minerale (cupru, potasiu), grăsimi sănătoase mononesaturate (acid oleic), acesta ajută nu numai sistemul imunitar, ci reduce inflamația și previne apariția bolilor cronice.

Usturoi

Usturoiul este o sursă de fibre, mangan, seleniu, vitaminele C și B6. După cum știm deja de la părinți și bunici, acesta ajută la întărirea sistemului imunitar, fiind recomandat în dieta zilnică. Este un aliment care se potrivește în toate preparatele și oferă un gust deosebit mâncării.

Strugurii

Strugurii, consumați mai ales proaspeți, aduc un aport de vitamine și polifenoli care protejează inima și previn anumite boli precum neuropatia, retinopatia diabetic sau arteroscleroza. Strugurii pot fi consumați ca gustare, între mese, dar pot fi adăugați și în salate și deserturi.

Ghimbirul

Ghimbirul este un alt aliment benefic pentru sistemul imunitar. Folosit încă din Antichitate, acesta a fost testat și de medicina chineză pentru reducerea problemelor digestive, în tratarea tusei sau pentru efectele anti-inflamatorii. Ceaiul de ghimbir decongestionează căile respiratorii, fiind benefic în timpul unei răceli.

Recomandarea medicilor de a consuma zilnic cinci fructe și legume este făcută tocmai pentru a asigura organismului aportul de vitamine, minerale și nutrienți prezente în acestea. S-a demonstrat* că un stil de viață echilibrat, respectarea orelor de somn și consumarea alimentelor diversificate în porții potrivite ajută la întărirea sistemului imunitar și la prevenția anumitor boli.

Dar cele mai bune recomandări vin de la medicul de familie, care ne poate sfătui ce dietă este potrivită pentru fiecare dintre noi, în functie rezultatele analizelor. Înainte de a cumpăra suplimente alimentare, consultați medicul de familie.

*Sursa: https://www.cdc.gov/nccdphp/dnpao/features/enhance-immunity/

Alte articole

Descoperă magia Harry Potter!

A început aventura Harry Potter pe Sample-Box.eu. Înscrie-te în campanie (secțiunea Promoții) printre primii participanți și primești automat un album Harry Potter care conține și 6 abțibilduri pentru a începe colecția. Magia Harry Potter este aici și copilașii sunt fascinați să redescopere această lume prin intermediul albumelor cu abțibilduri. Părinții au redevenit și ei copii,

Cum prevenim astenia de primăvară?

A venit primăvara! Cel mai frumos anotimp asteptat de noi toți după o iarnă grea și rece.  Primăvara înseamnă ,,dezghețul, topirea, trezirea la viață, reînnoirea și renașterea naturii, vieții și a societății’’. Sună bine, nu-i așa? Observarea reînnoirii totale a naturii după o iarnă lungă și rece este incredibil de frumoasă, dar te poate face să te comporți ca o muscă somnoroasă, și nici nu ai fost noaptea trecută la petrecere.

Activități în aer liber pentru copii și părinți

 Hai la joacă! De ce? Orice părinte își dorește să petreacă timp de calitate cu copilul său, fie că acest lucru înseamnă 2 ore pe săptămână, sau chiar zilnic, mai ales când acest timp îl poți îmbina cu dezvoltarea copilului. Un exemplu benefic îl reprezintă activitățile în aer liber, pentru că acestea nu doar creează

Cum curățăm corespunzător plăcile de gresie și faianță

Curățarea gresiei și faianței face parte din rutina unei îngrijiri temeinice a casei. Sigur că acestea sunt șterse frecvent, însă periodic este nevoie să folosim un proces mai complex, pentru a îndepărta petele dificile, depunerile de calcar și murdăria din rosturi. Fie că avem plăci de culoare închisă sau deschisă, pentru a le păstra curate

Scroll to Top