Cum curățăm corespunzător plăcile de gresie și faianță


Curățarea gresiei și faianței face parte din rutina unei îngrijiri temeinice a casei. Sigur că acestea sunt șterse frecvent, însă periodic este nevoie să folosim un proces mai complex, pentru a îndepărta petele dificile, depunerile de calcar și murdăria din rosturi. Fie că avem plăci de culoare închisă sau deschisă, pentru a le păstra curate și cu un aspect plăcut un timp îndelungat, trebuie să știm ce să nu facem și ce substanțe sunt recomandate.

În primul rând, când începem curățarea plăcilor de gresie și faianță, trebuie să avem neapărat mănuși și mască de protecție. Substanțele chimice din produsele folosite ne pot irita pielea, iar inhalarea acestora poate afectea sănătatea plămânilor.

După ce ne-am echipat corespunzător, trecem la treabă. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le evităm:
  • Nu folosim soluții abrazive. Acestea pot deteriora plăcile, afectându-le luciul sau ștergând culoarea/modelul plăcii.
  • Nu folosim mișcări circulare. În timpul curățării, util este să ștergem plăcile de faianță de sus în jos, astfel încât murdăria să se scurgă pe jos.
  • Nu folosim perii aspre sau bureți de sârmă, pentru a nu zgâria plăcile.

Sfaturi pentru o curățare eficientă:

  • Ștergerea plăcilor de praf este primul pas. Cu o cârpă sau un pămătuf, putem înlătura ușor stratul de praf depus de-a lungul timpului pe faianță. Acest pas facilitează ștergea petelor și a rezidurilor. În cazul gresiei, putem apela la un aspirator.
  • Pentru îndepărtarea calcarului, nu este necesar un produs specific. Acesta se poate înlătura cu ingredientele pe care le avem deja în casă. Este de ajuns doar să punem într-o găleată cu apă jumătate de cană de oțet și puțin detergent de spălat vase. Punem soluția într-un pulverizator și stropim faianța din jurul căzii și a chiuvetei, lăsăm să acționeze câteva minute, apoi ștergem cu o lavetă sau cu un burete și clătim.
  • Pentru curățarea rosturilor, putem folosi celebrul bicarbonatul de sodiu. Este o metodă ușoară și sigură ce elimina petele de grăsime, praf și mucegai de pe rosturi. Așadar, într-un recipient mic, adăugăm două linguri de bicarbonat de sodiu si o lingură de zeamă de lămâie. Cu ajutorul unei periuțe vechi de dinți sau a unui burete de vase, aplicăm pasta obținută, lăsăm să acționeze câteva minute, apoi înlăturăm murdăria dintre plăci cu o lavetă și clătim.
  • Un alt produs la îndemâna oricui este clorul. Acestă ajută mai ales la curățarea mucegaiul depus în zonele umede. În momentul utilizării clorului, deschidem larg geamurile pentru a nu ne intoxica cu mirosul puternic al acestuia și folosim ochelari de protecție, mască și mănuși. Pulverizăm clorul direct pe petele de mucegai, lăsăm să acționeze până vedem că suprafața curățată capătă culoarea inițială, apoi ștergem cu o cârpă umedă și clătim.
  • Pentru redarea strălucirii plăcilor lucioase, putem utiliza soluții de curățare a gemurilor. La fel ca în cazurile de mai sus, pulverizăm soluția peste faianță și le stergem cu șervețele de hârtie. Datorită ingredientelor pe care acestea le conțin, faianța devine strălucitoare și protejează plăcile împotriva murdăriei și a prafului. De asemenea, pentru protejarea luciului, curățările periodice cu soluțiile amintite mai sus combat mătuirea prematură a plăcilor.

Urmând toți acești pași, redăm strălucirea băii și bucătăriei și ne bucurăm de un aspect frumos și luminos al casei noastre.

Alte articole

Descoperă magia Harry Potter!

A început aventura Harry Potter pe Sample-Box.eu. Înscrie-te în campanie (secțiunea Promoții) printre primii participanți și primești automat un album Harry Potter care conține și 6 abțibilduri pentru a începe colecția. Magia Harry Potter este aici și copilașii sunt fascinați să redescopere această lume prin intermediul albumelor cu abțibilduri. Părinții au redevenit și ei copii,

Cum prevenim astenia de primăvară?

A venit primăvara! Cel mai frumos anotimp asteptat de noi toți după o iarnă grea și rece.  Primăvara înseamnă ,,dezghețul, topirea, trezirea la viață, reînnoirea și renașterea naturii, vieții și a societății’’. Sună bine, nu-i așa? Observarea reînnoirii totale a naturii după o iarnă lungă și rece este incredibil de frumoasă, dar te poate face să te comporți ca o muscă somnoroasă, și nici nu ai fost noaptea trecută la petrecere.

Activități în aer liber pentru copii și părinți

 Hai la joacă! De ce? Orice părinte își dorește să petreacă timp de calitate cu copilul său, fie că acest lucru înseamnă 2 ore pe săptămână, sau chiar zilnic, mai ales când acest timp îl poți îmbina cu dezvoltarea copilului. Un exemplu benefic îl reprezintă activitățile în aer liber, pentru că acestea nu doar creează

5 activități în familie de Crăciun

Întotdeauna ți-ai dorit să încerci câteva activități de Crăciun cu copiii tăi, dar ai crezut că pur și simplu nu ai timp? Acesta este sezonul în care creăm cele mai frumoase amintiri alături de familia noastră. Fie că mergem la colindat, că împodobim bradul sau împachetăm cadourile, aceste activități sunt dintre cele preferate de cei

Scroll to Top