A venit primăvara! Cel mai frumos anotimp asteptat de noi toți după o iarnă grea și rece.
Primăvara înseamnă ,,dezghețul, topirea, trezirea la viață, reînnoirea și renașterea naturii, vieții și a societății’’. Sună bine, nu-i așa? Observarea reînnoirii totale a naturii după o iarnă lungă și rece este incredibil de frumoasă, dar te poate face să te comporți ca o muscă somnoroasă, și nici nu ai fost noaptea trecută la petrecere. Cumva te simți mai somnoros decât în timpul iernii și acest sentiment teribil de oboseală și slăbiciune se poate simți inconfortabil și frustrant.
Dacă îți este mai greu să te ridici din pat în fiecare dimineață când temperatura crește și răsăritul soarelui vine mai devreme, ar trebui să știi că este doar ,,astenia de primăvară”- problema comună de sănătate a multor oameni din întreaga lume.
Cauzele fenomenului ,,astenie de primăvară’’
Astenia de primăvară – deși încă nu se cunosc cu exactitate cauzele acestui fenomen o explicație poate fi legată de zilele care devin mai lungi în acest sezon, iar organismul trece printr-o schimbare hormonală care cauzează senzația de oboseală.
Răspunsul creierului la lumină și întuneric. Organismul nostru produce două substanțe chimice numite ,,serotonină’’ și ,,melatonină’’. Serotonina se secretă atunci când retina detecteaza lumină, ceea ce înseamnă că stimulează trezirea și starea de bine, iar melatonina se secretă atunci când retina detecteaza întuneric, având un efect de relaxare și induce somnul.
Cum putem lupta împotriva oboselii de primăvară?
Nivelul scăzut de activitate fizică este un factor agravant al simptomelor asociate cu astenia de primăvară, iar alimentația din timpul iernii joacă, de asemenea, un rol important.
Trebuie să faci mișcare!
15 minute de mișcare în aer liber în fiecare zi sunt de ajuns pentru ca razele soarelui să ne ofere cantitatea necesară de Vitamina D care ne ajută la creșterea nivelului de energie. Poți face exerciții moderate, cum ar fi plimbarea sau jogging-ul.
Evită mâncarea grasă!
Pentru a lupta împotriva oboselii resimțită o dată cu venirea primăverii, trebuie, în primul rând să consumăm apă, pentru că apa este unul dintre elementele cheie pentru a face față oricărei afecțiuni. Cu cât bei mai multă apă, cu atât mai bine.
Bucurați-vă de fructe și legume – vă recomandăm legume verzi, cum ar fi: salata. spanacul, brocoli, varză, mazăre verde și sparanghelul sălbatic. Fructe care sunt pline de Vitamina C, minerale și antioxidanți, cum ar fi: afinele despre care se spune că poate preveni unele tipuri de cancer, portocalele, căpșunile, merele, bananele, dar și fructele uscate care sunt o sursă bună de energie: smochine, curmale, stafide, etc.
Suplimentele nutritive
Chiar dacă ne încărcăm cu energie prin vitaminele, mineralele si antioxidanții primite de la legume și fructe, acestea nu sunt întotdeauna suficiente pentru combaterea asteniei, de aceea se recomandă și adăugarea în dietă a unor suplimente nutritive, cum ar fi: vitamina B, calciu și magneziu, gingseng, zinc, vitamina C.
Cel mai important, nu uita să consulți un specialist care te poate ajuta și care poate adapta dieta la caracteristicile tale individuale!